Vad kostar ett hus?

När man reser runt så pass mycket i Sverige som vi i bandet gör så får man se en hel del. Det gör också att man lär sig en hel del landet. Och inte minst så inser man hur stora skillnader det är mellan olika delar av Sverige.

Ta det här med priserna på hus till exempel. En musiker kan inte bo var som helst, utan måste bo där jobben finns. Det betyder för det mesta Stockholm, Göteborg eller Malmö. När man blivit framgångsrik kan man bo någon annanstans. Till exempel på landet i Skåne. Där bor både Ulf Lundell och Promoe, men de är å andra sidan mer framgångsrika än de allra flesta i musik-Sverige.

Många fördelar med landet, men…

Det här berättar två saker för oss: för det första att musiker gärna bor på landet. Där är det mindre risk att man stör grannarna med sitt musicerande. Dessutom går det att dryga ut de ganska magra inkomsterna som man ofta har som frilansande musiker. Man kan odla egna grönsaker, ha höns som ger ägg eller föda upp kaniner. Man kanske inte kan bli helt självförsörjande, men man kan spara mycket pengar.

För det andra så måste man, ironiskt nog, vara ganska säker på att få spelningar (och därmed inkomster) för att kunna flytta ut på landet. Det är ironiskt eftersom man för det mesta får så otroligt mycket mer, för betydligt mindre pengar, i fråga om bostäder på landet än i stan. En bostadsrätt i ett radhus i Ösmo söder om Stockholm har utropspriset 300 000 kronor på Hemnet. För samma pengar kan man få:

  • Ett torp i Åby utanför Norrköping.
  • En villa i Valdemarsvik eller i Lappträsk. Om man väljer villan i Lappträsk får man bastu, och en tomt som nästan går ända ned till vattnet.
  • En femrumsvilla i Åtvidaberg.

Det här är många musikers dilemma: man skulle ha råd med så mycket mer, och också ha mer tid att lägga på det egna skapandet, om man bodde på landet. Men man har inte råd att bo på landet, för det är inte i Åby, Lappträsk eller Åtvidaberg som spelningarna finns. De som verkligen bor på landet är därför de som skulle ha råd att bo i stan. Och de som bor i stan är de som egentligen inte har råd att bo där.