Hotell + musiker = kaos?

Inom vissa avgreningar av musiken, speciellt olika sorts rock n’ roll, är det vanligt att band slår sönder hotellrum som en del av sitt festande och turnerande. Oftast bor man ju i turnébussen, men besöker man en storstad kanske det snarare är vanligare, och mer lockande, att ta in på ett hotell. Stockholm hotell exempelvis erbjuder ett stort urval av hotell som passar allt från ett känt rockband till en mindre dansorkester, beroende på vad man vill betala. Dock får man tänka på att hålla sitt festande på en kontrollerbar nivå om man inte vill att hotellräkningen ska skena iväg med böter, skadestånd och andra kostnader, samt obekväma angelägenheter som att tillbringa tid i arresten hos polisen.

I de flesta fall är det rockband, och speciellt lite större rockband, som slår sönder hotellrum. Varför är svårt att svara på, det verkar höra ihop med kulturen och gå långt tillbaka i tiden. Tidiga band som Black Sabbath är delvis kända för sitt hårda festande och sönderslagna hotellrum, exempelvis kan du läsa om hur Ozzy Osbourne slog sönder ett hotellrum och blodade ner det med en död haj! Andra mer moderna exempel är det svenska metallbandet Hammerfall som för inte alls lika länge sedan slog sönder ett hotellrum i Schweiz. Dock är inte detta beteende som fenomen helt sammankopplat med rockens värld heller. Det finns exempel på popikoner som också slår sönder sina hotellrum som del av festande eller av andra skäl. Inga namn nämnda, inga namn glömda.

Vad som är förvånande är att även mindre turnerande artister, på mindre scener, i mindre städer, på mindre hotell också kan ägna sig åt sådana aktiviteter! Här kan du läsa om att även små teaterföreställningar som ”Livat i parken – en förbaskat rolig folkparksfars” har haft tider då de slagit sönder hotellrum som del av festandet. Från oss i Stures Dansorkester kommer du inte att få se sådant beteende, någonsin, men vi kan bjuda på en liten video på hur det kan se ut!