Historier från turnébussen

När man tänker på riktigt legendariska band tänker man på deras galna road trips mellan spelningarna och de många timmarna i turnébussarna, där det verkar som att allt kan hända. Alla som var något förr hade en egen turnébuss och det finns många historier om och från dessa.

1555394-bus-driver

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om att många som precis börjat turnera ofta tar bilen till spelningen.

”Innan man är en ettablerad stjärna och har möjlighet att åka mellan spelningarna i ett privat flygplan, får man nöja sig med att ta bilen. Och det, kära musiker, är inte alls så dumt som vissa verkar tro. ”

Men de flesta mer rutinerade artister och band åker också bil, eller rättare sagt turnébuss mellan sina spelningar. Detta gäller ofta när artisterna göra en turné i ett och samma land. Annars brukar de ha ett flygplan för att ta sig längre sträckor.

Vi har väl alla hört en och annan historia om de där turnébussarna. Senast var när Justin Bieber var på besök i Sverige och polisen hittade marijuana i hans turnébuss. Man har även på senaste tid kunnat läsa om att två personer omkom när de krockade med turnébussen tillhörande countrystjärnan Trace Adkins. En liknande historia hände bandet Metallica på 80-talet, när de åkte från en konsert i Stockholm till Köpenhamn. Då åkte bussen av den isiga vägen i närheten av Ljungby, varpå bandets basist Cliff Burton kastades ur bussen och dog omedelbart.

När man är ute på turné blir man förmodligen uttråkad efter många timmar i bussen. Detta är något som många arrangörer av konster och liknande, har fått lida av. Banden sitter ofta i bussen och kommer på de mest knepiga riders, alltså saker de vill ha till konserten.