Förbered er inför turné

Att åka på turné är något som man oftast håller till sommaren. Just när det börjat ljusna och sommarvärmen börjar komma så är det alltid skönt att börja bege sig ut på vägarna. Att spela i band betyder i stort sätt att man jobbar ännu mer på sommaren då andra är intresserade av att lyssna på din musik också. Då är det lätt att som gammal musiker att ge några väl valda råd om vad man ska tänka på när man åker på turné.

miniatyrbuss på en karta

Att åka på turné är något som många tror är fantastiskt lyxigt och skoj. Men det ska gudarna veta att turnélivet är ett hårt liv. Man kan tro att det är därför alla rockartister dricker så mycket. För att stilla sin ångest över att sitta i en turnébuss majoriteten av tiden. Självfallet är det ganska stor skillnad på exempelvis Rolling Stones turné och ett litet svenskt bands turné runt om i Sverige. För det är mestadels det man gör istället för att stå och spela så är mestadels tiden tillbringad i en buss som åker tvärs över land och rike. Ibland åker man till och med in i Danmark, Norge och Finland för att spela på någon liten klubb. Då är det alltid en bra idé att lära sig ordet sommerdekk och vart man kan få tag på ett.

Rusta bilen för långa resor

Självfallet är det alltid läge att rusta bilen för längre resor då man ofta åker genom Sverige som har några mil mellan turnéstoppen. Det är inte läge att få punktering när man åker mellan Haparanda och Malmö direkt, skaffa därför riktigt bra sommardäck med bra mönster. Det är också ett måste för den som ska åka igenom Sverige med omnejd, här finns gott om vilt så serva gärna bussen innan ni åker.  Kolla bromsar och att alla lampor fungerar som det ska, allt för extra säkerhet.